Ortodonti
Ortodonti dişlerde görülen çapraşık ve uyumsuz dişlerin klinik ortamda tespit ve kontrol ve tedavilerini sağlayan, olası çapraşık ve uyumsuz diş oluşumunu engelleme amacıyla çalışan diş hekimliği uzmanlık alanına verilen addır. Diş yapısı ile ilgili detayların tamamına hakim olan ortodontistler, dişlerin doğru görünüme sahip ve sağlıklı bir yapıda olması için çalışırlar.
Çene gelişimi, alt ve üst çene uyumsuzluğu, diş yapısının sıkı olmasından dolayı gömülü kalan dişler gibi birçok etkenin değerlendirilmesi, önlenmesi ve tedavisinde etkin rol oynayan ortodontisler, yaşamımız boyunca bazı periyotlarda ziyaret etmemiz gereken doktorlardır.
Ortodontiste ne zaman gitmeliyiz?
Diş ve çene kemiği gelişiminin devam ettiği, daimi dişlerin kazanıldığı 12’li yaşlara kadar ortodontist ile gerçekleşecek muayeneler, diş yapısındaki gelişimsel sorunların erken teşhisi ve tedavisi konusunda oldukça etkili süreçlerdir. Bu yaşlar çene kemiği ve diş gelişiminin halen devam etmekte olmasından dolayı sorunların erken teşhisi konusunda kritik önem taşımaktadır.
Ortodontik Tedavi Süreçleri Uzun Mudur?
Ortodontik tedavilerin süreçleri ile ilgili kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Bu tedaviler kişiye ve tedaviye göre farklılıklar göstermekte olduğundan 6 ay süren tedavilere rastladığımız gibi 36 aya kadar uzayan tedavi süreçleri ile de karşılaşabiliriz. Hayatın genelinde dikkat etmek zorunda olunan diş ve diş eti bakımına ortodontik tedavi süreçlerinde daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir.
Tedavi Sürecinde Doktor Ziyaret Sıklığı Nedir?
Ortodontik tedavilerde tedavinin ilk aşamasında haftalık periyotlarla ziyaret gerçekleştirmek gerekirken bu süreç, ilerleyen aşamalarda 4 haftalık periyotlara dönebilir.
Ortodontik Tedavi Esnasında ve Sonrasında Ağrı Olur mu?
Ortodontik tedaviler arasında en çok kullanılan dişlere braket takılması durumunu ele alacak olursak; braketlerin takılması sırasında ağrı veya acı gibi bir durum ile karşılaşılmaz. Ancak diş yapısına doğrudan müdahale amacı taşıyan, dişlerin doğru şekilleri alması hedeflenen bu tedavide braketlerin sıkılması esnasında dişler bir kuvvete maruz kalacağından alışma süreci olan birkaç günde ağrı hissedilebilir.
Ortodontik Tedavi Sonrası Bakım
Diş bakımları, özellikle ortodontik tedavilerden sonra daha çok hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur. Normal şartlarda günde en az iki kere dişlerin fırçalanması gerekirken ortodontik tedavi sonrasında ne yenirse yensin dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Özellikle braket kullanımında kesinlikle sigara kullanımı bırakılmalıdır. Sigara kullanımının bırakılmaması durumunda braketlerin altında kalan kısım ile açıkta kalan diş bölümleri arasında ciddi ton farklılıkları görülecektir.