Kanal Tedavisi Nedir?
Dişlerde çürük sonrası meydana gelen enfeksiyon sorunlarının çözümü ve diş kayıpların giderilmesi için de uygulanabilen, diş kaybı yaşamadan dişlerin onarılması ile kurtarılması prensibi ile gerçekleştirilen kanal tedavisi, diş kökünde bulunan diş sinirinin dışarı çıkarılıp temizlenmesi ve sonrasında oluşan boşlukların doldurulması olarak adlandırılabilir.
Çürük dişlere zamanında müdahale edilmemesinden sonra diş kökünde enfeksiyon görülmesi, diş ağrılarının şiddetli bir şekilde kendini göstermesi ile ortaya çıkar. Bu durumlarda diş kökünde meydana gelen enfeksiyon tamamen temizlenmeli ve sinirlerin hava ile temasının engellenmesi için enfeksiyon kaynaklı boşlukların doldurulması gerekir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi klinik ortamda diş hekimleri tarafından gerçekleştirilebilir. İlk olarak diş kökünde meydana gelen yapısal bozukluklar ve enfeksiyonun zararlarının tespiti için radyolojik görüntü alınır. Elde edilen grafide çürük dişte oluşan enfeksiyonun yayılımı, doku kaybının tespiti, diğer dişlere de bulaşıp bulaşmadığı konusunda emin olunur. Müdahale edilecek alan belirlendikten sonra genelde lokal anestezi ile işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Tedavi esnasında bölgenin kuru olması gerektiğinden işlem yapılacak diş etrafına lastik bir tabaka yerleştirilir.
Lokal anestezi ve işlem yapılacak bölgenin stabil hale getirilmesinden sonra diş hekimi tarafından diş köküne bir delik açılır. Açılan kanalda bulunan zararlı bakteriler, çürüyen dokular ve sinir dokusu çıkarıldıktan sonra kanal törpüleri yardımı ile diş kökü temizlenir.
Kalıntıların temizlenmesi esnasında sürekli sodyum hipoklorit ve su kullanılarak diş kısmının tamamının temizlenmesi sonrasında açılan kanal kapatılır.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisinin süresi, çürükten etkilenen diş kökü sayısına, köklerde bulunan enfeksiyonların büyüklüğü ve sinirlerin temizlenmesinde harcanacak efora göre değişiklik göstermektedir. Tedavinin ilk muayene, işleme karar verilmesi, enfeksiyonun durumunun tespiti, diş eti sağlığı ve işlemin yapılacağı zaman gibi etkenler göz önünde bulundurularak ortalama bir hafta sürdüğü durumlar görülmektedir. İşlem toplamda 30-90 dakika arasında sürebiliyorken bu süreç diş kökündeki doku kaybı oranına ve enfeksiyon görülen diş sayısına göre farklılıklar gösterebilir. Ancak hastaların sadece bir dişte sinir doku kaybı ve enfeksiyon yaşamaları durumunda tek seferlik prosedür ile ilk muayene, işlem süreleri dahil olmak üzere aynı gün merkezimizden taburcu edildikleri de görülmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Görülür mü?
Kanal tedavisi yapılan işlemler açısından ağrılı bir işlem olarak görülse de tedavinin tamamlanıp kanalın mühürlenip kapatılmasından sonra diş kökünün hava ile teması tamamen engellendiğinden ağrı çok az görülür. Enfeksiyon ve doku kaybından dolayı görülebilecek ağrılar, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ile dahi giderilmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrasında;
Doldurulan kanalda kırılma, zedelenme ve müdahaleden dolayı hassaslaşan diş etinin zarar görmemesi için tedavi sonrasında bir süre kabuklu ve sert yiyeceklerden kaçınılmalı, diş hassasiyeti gözetilerek çok baskı yapılmadan dişler günde en az iki kere fırçalanmalı, temizlenen enfeksiyonun tekrar görülmemesi için diş ipi kullanılmalı, tedaviden sonra bir hafta kadar şekerli ve yapışkan gıdalar tüketilmemelidir.