İmplant Nedir?
İmplant, ağız içindeki eksik dişlerin işlevini yerine getirmek amacı ile çene kemiğine vida kullanılarak yerleştirilen diş kökü olarak adlandırılır. İmplantta kullanılan vidanın titanyum olması ve çene kemiğinin titanyuma karşı olumsuz bir reaksiyon göstermemesinden dolayı genel olarak titanyum malzemeler kullanılarak yapılan implantlar eksik dişlerin tamamlanmasında başarı oranının yüksek olmasını sağlamaktadır.
İmplant Kimlere Uygulanabilir?
Gerek estetik gerekse işlevsel olarak diş eksikliği kaynaklı sorun yaşayan hemen herkes implant yaptırabilir. Travma, çürük, hastalık veya kaza gibi etkenlerden dolayı diş kaybı yaşayan kişilerde sıklıkla çene yapısında bozukluklar, diş kaybını takip eden birkaç yılda estetik görüntü bozuklukları ve çene kemiğinde erime gibi durumlar görülebilir.
İmplant tedavisi, geleneksel köprü tedavilerine göre yan dişlerden destek almamasından, çene kemiğine direk yerleştirilmesinden dolayı oldukça avantajlıdır.
İmplant Kimlere Uygulanamaz?
İmplant tedavisi, kemik gelişimini tamamlamamış bireylere, boyun ve baş bölgesine radyoterapi uygulaması yapılmış bireylere ve sigara kullanan kişilerde yara iyileşme sürelerinin çok daha uzun olmasından dolayı fazla sigara kullanan kişilere uygulanamaz.
Bunun yanında yüksek tansiyon, diyabet ve sistemik hastalıkları bulunan bireylerin genel sağlık durumları ile ilgili gerekli konsültasyon doktorları tarafından yapıldıktan sonra onay verilmesi durumunda implant tedavisi gerçekleştirilebilir.
İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
İmplant tedavisi öncesinde çene kemiği yapısı, derinliği vb. etkenlerin belirlenmesi için diş grafileri çekilir. Elde edilen radyolojik görüntülere göre dişe ne kadar derinlik ve kalınlıkta bir vida yerleştirileceği belirlenir. Tedavi aşamasına geçildiğinde öncelikle implant uygulanacak bölge lokal anestezi yöntemi kullanılarak uyuşturulur. Sonra diş eti dikkatli bir biçimde kaldırılır ve çene kemiğine implant yerleştirildikten sonra tedavinin ilk aşaması tamamlanmış olur. Yerleştirilen vidanın etrafı diş eti ile çevrelensin ve kapansın diye bir süre beklenir. İkinci aşamada çene yapısına uygun protez diş yerleştirilerek tedavi sonlanmış olur.
İmplantların Vücut Tarafından reddedilme Riski Var mıdır?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere implantlar titanyum malzemelerden yapılmış olup, çene kemiği ve doku ile uyumu oldukça yüksek olmasından dolayı vücut tarafından implantın reddi çok düşük bir ihtimaldir. Bununla birlikte İmplant sonrasında diş bakımlarının tam olarak yapılmaması, sigara ve alkol kullanımının yüksek olması gibi etkenler, enfeksiyon riskini artıracağı için önerilmemektedir.