White Clinic

Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlerimizi gün boyunca çok sık kullanırız bu kullanım sonucunda dişlerde yemek artıkları sebebiyle bakteriler oluşur. Bu bakteriler, diş bakımıyla yok edilmezse zamanla dişler çürümeye başlar ve sert diş dokularında erimeler meydana gelir. Bakteriler çürük ile ortaya çıkan boşluktan girer ve damarlardaki sinirlere ulaşır bunun sonucunda da kanal tedavisi gerekebilir. Çürük diş zamanla dayanılmaz ağrılara yol açar. Bu sayede dişin kalan kısmının sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi sağlanır. Ancak dişteki çürüme kurtarılamayacak seviyedeyse o zaman tek çözüm diş çekimi olur.

Çürük diş tedavi edilirken öncelikle işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Ardından çürümüş ya da çürümeye başlayan dişe müdahale edilir. Çürükten etkilenen bölge tamamen temizlenir ve temizlenen bölgeye dolgu maddesi uygulanır. Dolgu maddesi uygulandıktan sonra özel aletle dolgu dondurulur. Bu aşamadan sonra dolgu cilalanır ve dolgunun keskin olan yerleri tıraşlanır.

Diş çürükleri zamanında tedavi edilmezse dişin içerisindeki sinirler ve damarlar ölür. Çürük dişe müdahalede geç kalınmış ve diş kökü de çürümeye başladı ise öncelikle kanal tedavisi yöntemi ile çürük alan ve ağrıya neden olan sinirler temizlenir ardından dolgu işlemi ile o boşluk kapatılır ve dişi sağlıklı olarak kullanmaya devam edilir.

Dişler çeşitli sebeplerle kırılabilir, aşınabilir ya da çatlayabilir. Dolgu tedavisi sadece çürük dişlere değil çatlamış veya kırılmış dişlere de uygulanır. Burada amaç dişin hem sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlamak hem de estetik olarak dişin görünümünü düzeltmektir.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir? 

Kompozit reçine, porselen, altın şeklinde çeşitleri bulunan dolgu tedavisi kişinin diş yapısına ve isteğine göre uygulanır. En sık kullanılan dolgu çeşidi amalgam ve kompozit reçinedir. Kompozit ve porselen dolgular estetik olarak güzel göründükleri için estetik dolgularda bu iki dolgu çeşidi daha çok kullanılır.

Kimler Dolgu Yaptırabilir?

Dişinde çürük problemi yaşayan herkes dolgu işlemi yaptırabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan, emzikli ve gebe kadınların dişlerine dolgu yapılması uygun bulunmamaktadır.

30 Kas, 2021

Ağız Ve Diş Bakımı

Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır? Diş bakımı 6 aylık bebeklik döneminden itibaren dikkat edilmesi gereken bir konudur. Çocukluk döneminde ilk dişler çıktıktan sonra 3 yaşına kadar süt dişleri gelişimini… Read More
30 Kas, 2021

Pembe Estetik

Pembe Estetik Nasıl Gerçekleştirilir? Sağlıklı ve güzel bir gülüş için dişlerin estetik görünmesi önemlidir. Bu görünüş, düzgün ve beyaz olması kadar diş etiyle de uyumu sağlanmalıdır. Gülümseme, ön iki dişin… Read More
30 Kas, 2021

Ortodonti

Ortodonti Ortodonti dişlerde görülen çapraşık ve uyumsuz dişlerin klinik ortamda tespit ve kontrol ve tedavilerini sağlayan, olası çapraşık ve uyumsuz diş oluşumunu engelleme amacıyla çalışan diş hekimliği uzmanlık alanına verilen… Read More

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir