Bonding nedir?
Kelime anlamı olarak tutturma, yapıştırma anlamına gelen bonding, diş estetiği uygulamaları içerisinde kullanılan bir estetik türüdür. Kaplama gibi tedavilerde dişlerin kesilmesi gibi işlemler uygulanırken bonding uygulamasında diş yapısına müdahale edilmeden doğrudan diş üzerine kompozit dolgu malzemeleri ile yapılan bir yapıştırma işlemidir.
Kulağa ilk başta çok hoş gelse de bonding uygulaması, sadece bir kapatıcıdır. Dişlerde büyük çarpışıklık, yamukluk gibi sorunlar varsa bonding yerine lamine, porselen veya zirkonyum kaplama işlemleri daha etkili olacaktır.
Bonding Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Bonding uygulaması avantajları arasında en dikkat çekeni tabi ki dişlere hiçbir müdahale yapılmamasıdır. Bununla birlikte diş araları açık olan kimselerde uygulanabilir. Dişlerde küçük kırıklar varsa ve bu kırıklar zorunlu kaplama durumları gerektirmeyecek seviyede ise doktorunuz tavsiyesi ile bonding yaptırabilirsiniz. Bonding işlemi uygulanan dişlerde renk değişimi görülmez. Bonding, tüm bu avantajların yanında kaplama yaptırmak isteyen hastaların ileride nasıl bir görüntüye sahip olabilecekleri konusunda fikir verecek uygulamalardan birisi olarak değerlendirilmesidir.
Bonding nasıl Uygulanır?
Klinik ortamında yapılacak muayene sonrasında diş tonu hasta ve doktor tarafından belirlenir. Hastanın beklentisini karşılayacak ton belirlendikten sonra kompozit malzeme hazırlanır, dişlerin prüzlendirilmesi işlemi yapılır ve uygulama gerçekleşir. Bonding dişe yerleştirildikten sonra lazer teknolojisi kullanılarak bondingin sertleşmesi sağlanır. En son kaplamanın cila işlemi yapılır ve işlemler tamamlanmış olur.
Uygulamanın tüm aşamaları ortalama 1 saat sürmektedir.
Bonding Uygulamaları Sonrasında Diş Ağrısı Olur Mu?
Bonding uygulaması yukarıda da belirttiğimiz gibi dişlere müdahale gerektirmeyen bir uygulamadır. Herhangi bir kesme, cerrahi işlem vb. uygulanmamasından dolayı bonding işlemi sonrasında ağrı görülmemektedir.
Bonding uygulaması kesinlikle zararsız bir uygulamadır. Ancak çürük, kanal tedavisi isteyen dişlerde uygulama gerçekleştirilmemektedir. Çürük dişlere uygulanan bonding uygulaması sürekli ağrı ve sızı yapabilir. Bundan dolayı biz kliniğimize bonding işlemi için başvuran hastalarımızın tamamına ön diş klinik muayenesi yapıyor, dişlerin sağlıklı, çürüksüz ve enfeksiyonsuz olması durumunda işlemlere devam ediyoruz.
Bonding Uygulamasının Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Bonding uygulaması kullanıcının ağız ve diş bakımlarını düzenli yapması şartıyla oldukça uzun bir süre etkisini koruyan bir uygulamadır. Bakımlı bir insan, 5-10 yıl arasında bondingli dişlerini kullanmaya devam edebilir.